Handla mer hållbart mode

      Kommentarer inaktiverade för Handla mer hållbart mode

Att köpa second hand-plagg som någon annan inte vill ha längre är inte bara ekonomiskt. Så mycket som 70 % av klädernas klimatpåverkan uppstår under produktionen. Många företag arbetar hela tiden med att göra produktionen mer miljövänlig. Det finns dessutom många organisationer och föreningar som arbetar för att ge de redan tillverkade kläderna ett längre liv. Hos vissa kan du till och med handla online.

Begagnade kläder sliter nämligen inte på jordens resurser lika mycket. När du köper second hand och ger nytt liv åt kläder, sparar du bland annat mycket energi, minskar användningen av kemikalier och framförallt vårt livsnödvändiga vatten.

Köp återanvända kläder

Du kan faktiskt också köpa fabriksnya kläder, fast återanvända när du köper produkter som är tillverkade av återvunna råmaterial. Vid tillverkning av återvunna råvaror behöver vi nämligen inte tära på naturresurser och det går åt mycket mindre energi och vatten. I Sverige är vi världsledande inom återvinning och har faktiskt till och med ett underskott på avfall.

Det miljötänket vi har i Sverige är bara en del av allt som behöver göras för att vända klimatkrisen. Att undvika alla långa onödiga transporter är ett annat steg och det steget tar vi automatiskt när vi köper närproducerade varor av återvunna material.