Bra att veta vid kostymköpet

      Comments Off on Bra att veta vid kostymköpet

Kostymen är ett måste när det kommer till mannens garderob. Och mest troligt behöver man ett par olika för att verkligen vara garderad för alla möjligt situationer. Det finns dock en hel del saker som är bra att veta om kavajer och här kommer några snabba men praktiska tips.

Första får gärna vara mörkblå

Den mörkblåa kostymen är nog den mest flexibla man kan skaffa sig och är därför ett speciellt bra val när man köper sin första kostym. Svart är inte ett ovanligt första val heller, men den är faktiskt lite mer begränsad när det kommer till användningsområde.

Angående kavajens längd

Ett traditionellt mått på en kavaj är att den ska alldeles precis täcka baken och hänga så pass långt ned att den slutar någonstans mellan tummens bas och knoge när man har armarna längst sidan. Detta är dock ett mer formellt snitt och det finns utrymme för anpassning efter kroppen. En kavaj som är menad att användas vid mer lediga tillställningar får dock gärna vara något kortare.

Kostym och mönster

Mönstrade kostymer förknippas också med mer lediga situationer och ju större mönstret är desto mer informell brukar man också bedöma kostymen att vara. Kritstreckrandigt är ett väldigt populärt mönster men det är också förknippat mer med jobbet. Vill man inte göra denna koppling kan man istället titta på en fiskbensmönstrad eller glencheckrutig kostym.

En tredelad kostym

Vill man vrida upp stilfaktorn ett steg kan man överväga att skaffa sig en tredelad kostym. För den som inte är bekant med terminologin är detta när man även bär en väst till kostymen. Trenden började faktiskt under tidiga 1900-talet då man bar kostym till jobbet men arbetsplatserna ofta var dåligt uppvärmda och västen gav då lite extra isolering.